Geometria analityczna
mrs17: Napisz równanie kanoniczne i ogólne okręgu o środku O=(−2;4) stycznego do osi OX. Wyznacz
algebraicznie punkty wspólne tego okręgu z prostą o równaniu: y=−x+6.
Wyznaczyłem,że r=4, więc postać kanoniczna to: (x+2)2 + (y−4)2=16 , a postać ogólna to
x2+ 4x + y2 − 8y − 36=0 Dobrze?
17 lut 22:43
sushi_ gg6397228:
żle policzony "wyraz wolny"
17 lut 22:44
mrs17: A rzeczywiście powinno być 4, jeśli się nie mylę.
17 lut 22:47
sushi_ gg6397228:
+4
17 lut 22:48
Ja: wyraz wolny to 4
17 lut 22:50
mrs17: Ok,więc punty wspólne to 2 lub −2 ,tak?
17 lut 22:52