HELP ME
MORIS: UZASADNIJ ZE DWUSIECZNE DWÓCH SASIEDNICH KATOW ROWNOLEGLOBOKU PRZECINAJA SIE POD KATEM
PROSTYM
30 lip 12:22
imię lub nick.:

2α+2β=360
2(α+β)=360
α+β=180
2(
α2+
β2)=180
α2+
β2=90
30 lip 13:17
Bogdan:

Dzień dobry.
Tu nie ma co nawet pisać. Wystarczy narysować równoległobok, w nim dwie dwusieczne,
oznaczyć kąty i samo wychodzi.
Formalne uzasadnienie wymaga jednak analitycznego wykazania przedstawionego w zadaniu
problemu.
30 lip 13:48
Bogdan:
Poprawiam: miara kąta zawartego między przedłużeniem dolnej podstawy i ramieniem równoległoboku
jest równa 180o − 2α, a nie 180o − α.
30 lip 14:10