suma
Magda: wiedząc ze sinα = − 4/5 i α należy (180;270) oblicz sin4α
proszę o wytłumaczenie bo nie wiem jak to zrobić
17 lut 22:15
sushi_ gg6397228:
najpierw rozpisz sin 4 α ze wzorów na sinusa sumy katów
17 lut 22:20
Magda: niekoniecznie wiem jak
mam takie cos sin2α=2sinαcosα i takie sin(α+β)= sinαcosβ+cosαsinβ
to z ktorego ?
17 lut 22:24
sushi_ gg6397228:
sin 4x= sin (2x+2x)= ...
17 lut 22:26
Eta:
| | 4 | | 3 | |
sinα= − |
| to w tym przedziale cosα= − |
| |
| | 5 | | 5 | |
cos2α= 2cos
2α−1 i sin2α= 2sinα*cosα
sin4α= 2sin2α*cos2α= 2*2sinα*cosα*(2cos
2α−1)=.... dokończ
17 lut 22:29
Eta:
17 lut 22:30
Magda: a jak będzie z cos4α?
tamto obliczyłam wyszło dobrze
17 lut 22:45
sushi_ gg6397228:
cos (2x+2x)=...
17 lut 22:46
Eta:
cos4α= cos22α −sin22α= (2cos2α−1)2− (2sinα*cosα)2=...
17 lut 22:47
Magda: aaa moje ostatnie pytanie juz

z tg4α?
17 lut 22:53
sushi_ gg6397228:
podziel sinusa przez cosinus
17 lut 22:54
17 lut 22:54
17 lut 22:55
Magda: dziękuje ślicznie
17 lut 22:58