równanie trygonometryczne
olka: 2cos(Ix/3I)=−1 −> czy jest to równość sprzeczna?
cosIx/3I=−0.5 to możliwe?
17 lut 21:55
Mati_gg9225535: tak
17 lut 22:10
Dominik: zbior f(x) = cosx to <−1, 1> czyli jak najbardziej mozliwe
17 lut 22:12
olka: to wiem, ale 1/3x jest w wartości bezwzględnej..
17 lut 22:26
PW: A to znaczy tylko tyle, że argumenty funkcji cosinus będą nieujemne (nie wyklucza to przecież
możliwości, że wartość funkcji bywa ujemna − do zadań z trygonometrii rysować wykresy).
Ta funkcja jest parzysta − przyjmuje takie same wartości dla x i dla (−x), tak samo zresztą jak
cosinus bez tej wartości bezwzględnej − mogłoby jej w ogóle nie być!
17 lut 22:39