geometria
kosz: W trapezie ABCD punkt E leży na boku BC. Udowodnij że kąt AED=Kąt EDC+ kątEAB
29 lip 17:53
Basia: Podpowiadam, rysuję to chwilę potrwa
29 lip 18:02
Eta: 
oki , bo też miałam rysować.
29 lip 18:03
Basia:

rysujemy odcinek pomocniczy EF || do podstaw trapezu
EF || AB ⇒ ∡EAB = ∡AEF
EF || CD ⇒ ∡EDC = ∡DEF
stąd
∡AED = ∡AEF+∡DEF = ∡EAB+∡EDC
c.b.d.o
29 lip 18:08
Basia: Witaj Eto. Wpadłam tylko na chwilkę. Pozdrawiam.
29 lip 18:09
Eta: Witam Basiu . ...również pozdrawiam !
29 lip 18:11
kosz: dziękuję
29 lip 18:51