prosze o pomoc
Wiktoria : W graniastosłupie prawidłowym szesciokatnym wszystkie krawędzie są tej samej długości równej a
. Objętość tego graniastosłupa jest równa połowie objętości ostrosłupa prawidłowego
czworoktnego o krawędzi podstawy równej a . Wyznacz wysokość h tego ostrosłupa w zależności od
krawędzi a
17 lut 20:54
Wiktoria : ?
17 lut 21:04
Wiktoria : ? pomoże ktoś
17 lut 21:11
Eta:
pigor Ci pomoże ....( bo nie chce mi się powielać rozwiązań
17 lut 21:13
Wiktoria : eta pomóż ty mi
17 lut 21:14
Eta:
h graniastosłupa = a
| | a2√3 | | 3a3√3 | |
V( graniastosłupa)=Pp*h =6*P(Δrównobocznego)*h=6* |
| *a= |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
V (gr)= |
| V(ostr) ⇒ V(ostr)= 2V(gr)= 3a3√3 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
V(ostr)= |
| Pp*H = |
| a2*H |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
to: |
| a2*H= 3a3√3 ⇒ H= 9a√3 |
| | 3 | |
17 lut 21:24