pilne
sweetgirl: 1. tg alfa = 3 Oblicz sin alfa i cos alfa
17 lut 20:47
Dominik: sin
2α + cos
2α = 1
17 lut 20:50
Janek191:
tg α = y/ x
Mamy tg α = 3 , więc x = 1 , y = 3
oraz r2 = x2 + y2 = 12 + 32 = 1 + 9 = 10
r = √10
zatem
sin α = y/r = 3/ √10 = 0,3 √10
cos α = x/r = 1 / √10 = √10/ 10
17 lut 22:11
Janek191:
lub x = − 1, y = − 3
r = √10
wtedy
sin α = −3/ √10 = − 0,3 √10
cos α = −1/ √10 = − √10 / 10
17 lut 22:15
Eta:
| | 3 | | 3√10 | | 1 | | √10 | |
dla kąta ostrego : sinα= |
| = |
| i cosα= |
| = |
| |
| | √10 | | 10 | | √10 | | 10 | |
dla kąta dowolnego z I i III ćw.
| | 3√10 | | 3√10 | |
sinα= |
| v sinα= − |
| |
| | 10 | | 10 | |
| | √10 | | √10 | |
cosα= |
| i cosα= − |
| |
| | 10 | | 10 | |
17 lut 22:45