Układ równan liniowych
jajeczko: Mam obliczyc uklad rownan liniowych. Korzystam z metody eliminacjii Gauusa.
{x
1+2x
2+0x
3−3x
4=1
{2x
1−3x
2+x
3−x
4=5
{4x
1−13x
2+3x
3+3x
4=13
Ogolnie przedstawilem za za pomoca postaci macierzowej. I liczylem metoda Gauusa. po kilku
etapach doszedlem do czegos takiego
0 0 0 0 0
| | 13 | | −3 | |
Czy moge z tego odczytac juz odp ze x1= |
| a x2= |
| |
| | 7 | | 7 | |
Wiem że macierze są żmudne do liczenia, lecz taki przyklad mialem na kolokwium i chcialbym znać
odpowiedź.
17 lut 20:43
Lila: masz więcej niewiadomych niż równań, możesz co najwyżej przerzucić którąś z nich do wyniku i
licząc wyznaczniki policzysz zależność niewiadomych z układu od niewiadomej po prawej stronie
a w ogóle jak z metody gaussa nawet wyszedł ci ostatni wiersz wyzerowany to cały wyznacznik
jest równy zero i nie ma jednoznacznych rozwiązań
17 lut 20:51
jajeczko: A może odpowiedz brzmialaby że układ ma nieskonczenie wiele rozwiązań zależnych o 2 parametrów
i x1=13/7 a x2=−3/7?
17 lut 21:16
Lila: Ma nieskończenie wiele rozwiązań, ale zależny od jednego parametru, możesz wywalić na prawą
stronę np x4 wtedy po lewej masz normalną macierz kwadratową 3X3, więc rozwiązania będą
zależne od x4
17 lut 21:21
jajeczko: ah. czaje już dziekuje
17 lut 21:25
17 lut 21:34