matematykaszkolna.pl
Zadanko dla I klasy technikum ;) Biceps: Witam. Ostatnio pomagałem w nauce człowiekowi z pierwszej klasy technikum. Okazało się, że zadania z matematyki mają na naprawdę wysokim poziomie. To, które teraz przytoczę, udało mi się zrobić po długim czasie. Oto ono: Zad. W równoległoboku narysowano dwa półokręgi: średnicą jednego okręgu jest krótszy bok, a drugiego – dłuższy bok równoległoboku. Półokręgi przecięły się wewnątrz równoległoboku w punkcie P. Wykaż, że punkt P należy do przekątnej równoległoboku. Powodzenia! emotka
17 lut 20:38
Tekla: rysunek Łatwizna. Odcinek AB jest wspólnym bokiem dla prostokątnych trójkątów: ABP i APD. Skoro kąty APB i APD są proste, to razem tworzą kąt półpełny, czili punkty BPD są współliniowe. To nie poziom jest tam wysoki, ale do wysokiego poziomu wiele jeszcze brakuje pomaganemu i pomagającemu.
17 lut 21:18
Biceps: Momencik... brakuje uzasadnienia, dlaczego tam są kąty proste emotka
19 lut 16:24
Biceps: To uzasadnienie jest najistotniejszą częścią zadania... emotka
19 lut 16:26
PW: Zadaniem forum nie jest dawanie gotowych rozwiązań, lecz pomaganie. Skoro Tekla narysowała poprawny ryzunek i zaznaczyła kropką kąt prosty, to znaczy, że w i e − i tak podpowiada. Dla mnie postawienie tej kropki jest równoznaczne z przywołaniem twierdzenia o kacie wpisanym opartym na średnicy, zwłaszcza w kontekście treści zadania.
19 lut 16:38
Biceps: Ja znam rozwiązanie, tak samo zresztą jak pozostałe osoby wypowiadające się w tym temacie. z tego co widzę... emotka. Sprawdzałem poziom tego forum emotka. Jest ok emotka
19 lut 16:43