dowód
Rlo: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = 6x − 6x
Wykaż, że funkcja f dla przeciwnych argumentów przyjmuje przeciwne wartości.
I teraz proszę o sprawdzenie, czy można to zrobić w ten sposób:
Założmy, że:
f(x)= −f(−x)
f(x) +f(−x)=0
6x−6−x+(6−x − 6x) = 0
0=0
L=P
to oznacza, że f(x)= −f(−x) jest zawsze prawdziwe. I teraz pytanie, można w ten sposób
rozumować czy musze wyjść od jednej strony i dojść do drugiej?
17 lut 20:37
Dominik: zalozenia, teza, dowod
Z. f(x) = 6x − 6−x
T. f(x) = −f(x)
D. f(−x) = 6−x − 6x = −(6x − 6−x) = −f(x)
cnw
schludniej
17 lut 20:44
Rlo: no tak, faktycznie Twoje lepiej wygląda, ale moje np. na sprawdzianie zostało by uznane czy
raczej nie?
17 lut 20:46
Dominik: na maturze to pewnie wystarczy, zalezy od klucza i ew humoru egzaminatora. powinno jednak sie
wychodzic od zalozen do tezy.
17 lut 20:47
Rlo: Ok, dziękuję bardzo
17 lut 20:51