ratunku :(
monika: Pole koła wpisanego w sześciokąt foremny wynosi 9cm2. oblicz pole kola opisanego na tym
szescianie?
29 lip 11:24
123: Podpowiadam
29 lip 12:21
123:

Sorry za rysunek , zdolności manualnych nie posiadam

Jak wiesz przekątne sześciokątu foremnego dzielą go na 6 trójkątów
równobocznych
Zatem, promień okręgu wpisanego ( małe r) jest równe wysokości tego małego trójkąta
| | a√3 | |
równobocznego , wzór na wyskośc trójkąta równobocznego = |
| . |
| | 2 | |
Następnie, promień okręgu opisanego (duże R) jak spostrzegłaś równa się "a".
29 lip 12:42
monika: ale mi chodzi o policzenie tego


bo tego nie umim
29 lip 17:21
Basia:
Jeżeli pole koła o promieniu r (wpisanego) wynosi 9, to r=?
Czekam na odpowiedź.
Potem podpowiem co dalej.
29 lip 17:53
Eta:
więc πr
2 = 9 −−−− z treści zad.
to: π(
a√32)
2= 9
πa
2= 9*
43
πa
2 = 12 ponieważ R= a
więc
πR2 = 12 cm
2 −−− pole koła opisanego na tym sześciokącie.
29 lip 17:56
29 lip 17:57
Basia: Skądże !
Wpadam na ogół tylko na chwilkę. Potem pewnie długo figuruję jako obecna na forum, chociaż w
rzeczywistości już mnie nie ma. Jeżeli więc coś do mnie pisałaś mogłam już tego nie
przeczytać.
Siedzę w kawiarence internetowej, bo nadal jestem poza domem. Wpadam tu sprawdzić pocztę i
zajrzeć czasem co ciekawego na forum. I nie płacę za to. Młodzieniec, który prowadzi
kawiarenkę zna nas wszystkich doskonale, ale nie chce się przyznać pod jakim nickiem z forum
korzystał. Zobaczył, że buszuję po forum i zostałam rozszyfrowana, ale od tej pory za
korzystanie z sieci nie płacę ani grosza. Miałam Wam tę historyjkę opowiedzieć po powrocie. Bo
sympatyczna.
29 lip 18:17
Eta:
Miłe zdarzenie, aż nie do wiary ...

Pięknie Cię potraktował ( w ramach wdzięczności i pewnie nie tylko

Ciekawa jestem i ja .. pod jakim nickiem się ukrywał?
Wypoczywasz , i jeszcze się udzielasz tutaj


?
Skrzywienie zawodowe? ....

Ja za tydzień wybieram się do wnusiów. ( ale też czasami wpadnę na forum)
Miłego wypoczynku i dobrej, słonecznej pogody!
29 lip 18:29
Bogdan:
Dzień dobry. Witam Basiu i Eto. Ja też ostatnio tylko czasami zaglądam tutaj. Dwa tygodnie temu
123 przyznał się, że mieszka na Mazurach. Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku
29 lip 18:34
123: Tak, mieszkam na Mazurach, ale serio to nie ja
29 lip 18:38
monika: dzięki Eta za pomoc
29 lip 22:42
Jakub: Może jak Basia opuści Mazury nieznajomy się przyzna, że to on. Ciekawy przypadek. Ktoś poznaje
stronę, którą Basia ogląda, to rozumiem, ale że natychmiast kojarzy, że Basia to Basia, to jak
dla mnie jest to niezwykły zbieg okoliczności. Mały ten świat jednak jest.
30 lip 02:22
123: Pewnie widział jak Basia odpowiada na jakiegoś posta i w ten sposób skojarzył nick z
odpowiednią osobą

Ciekawi mnie, w jakim mieście miało miejsce te zdarzenie (byc może niedaleko ode mnie

)
30 lip 11:01
b.: ,,Zobaczył, że buszuję po forum i zostałam rozszyfrowana''
30 lip 19:25
b.: ,,Zobaczył, że buszuję po forum i zostałam rozszyfrowana''
30 lip 19:26
Eta:
30 lip 19:28
Eta:
Witam

Wypada zatem i nam wybrać się na Mazury..... szlakami Basi
30 lip 19:29
123: hahah
Czytanie ze zrozumieniem <3

Dzięki b. za rozwianie wszelkich wątpliwości
30 lip 19:35