monia: Mam mały problem z wielomianem i prosze o pomoc

! Dane są wielomiany P(x)=x
2+2X i
Q(x)=2x
4+4x
3+3x
2+3x+1. Wyznacz, o ile istnieją, współczynniki a i b wielomianu
W(x)=ax
2+bx+1, jeśli
a)W(x)*P(x)=Q(x) b) W(x)= Q(x) -2x
2*P(x)
8 wrz 23:26
Kasia: b)
wstawiamy dane
W(x)= Q(x) -2x2*P(x)
ax2+bx+1=2x4+4x3+3x2+3x+1-2x2(x2+2x)
ax2+bx+1=2x4+4x3+3x2+3x+1-2x4-4x3
ax2+bx+1=3x2+3x+1
po lewej stronie równania a stoi przy x2, a po prawej przy x2 stoi 3,więc a=3
tak samo jest z b, b=3
a)
W(x)*P(x)=Q(x)
(ax2+bx+1)(x2+2x)= 2x4+4x3+3x2+3x+1
po wymnożeniu mamy
ax4+2ax3+bx3+2bx2+x2+2x=2x4+4x3+3x2+3x+1
ax4+x3(2a+b)+x2(2b+1)+2x=2x4+4x3+3x2+3x+1
a=2
2a+b=4 (*)
2b+1=3 przekształcając mamy 2b=3-1 czyli 2b=2, wiec b=1 wstawiając a=2 i b=1 do (*)
wychodzi że 2*2+1=4
5≠4 co daje sprzeczność
9 wrz 08:59