PYTANIE
kusik: Hej mam pytanie:
| | 2 | |
Prosta prostopadła do prostej o równaniu y=− |
| x−2 ma równanie : |
| | 3 | |
zmieniam tylko znak przy dwójce tak ?
17 lut 20:22
Dominik: takie proste sa rownolegle
17 lut 20:23
Dominik: zeby byly prostopadle iloczyn ich wspolczynnikow kierunkowych musi wynosic −1
17 lut 20:23
17 lut 20:24
17 lut 20:25
17 lut 20:26
krystek: | | −2 | |
a rozwiąz równanie |
| *x=−1 |
| | 3 | |
17 lut 20:28
kusik:

?
17 lut 20:30
kusik: nie wiem jak
17 lut 20:31
krystek: Pomyśl , jak wyliczysz bedziesz wiedział .
17 lut 20:32
Dominik: lopatologicznie...
pomnoz stronami razy 3
17 lut 20:32
krystek: 20:24 i 20:28 masz równania! i wylicz a
17 lut 20:33
17 lut 20:34
krystek: | | −2 | | 2 | |
sprawdzam |
| * |
| =? a ma byc −1 |
| | 3 | | 3 | |
17 lut 20:35
kusik: −0,44
17 lut 20:37
kusik:
17 lut 20:44
Dominik: no jest zle rozwiazane rownanie, skup sie.
17 lut 20:45
kusik: nie wiem nie wiem nie wiem.. podstawilem wyszlo mi x=2/3 i mowisz ze zle , ja nie wiem juz jak
to zrobic
17 lut 20:47
Dominik:
wyznacz x z rownania.
17 lut 20:48
17 lut 20:50
17 lut 20:54
kusik: hmm.. a ja to tak liczylem:
−2x=3/:(−2)
17 lut 20:55
Dominik: jakim cudem po podzieleniu przez −2 w mianowniku pojawia sie 3?
17 lut 20:56
Dominik: i w 2giej linijce obok 3jki zaginal minus. podziwiam, naprawde.
17 lut 20:57
kusik: | | 3 | |
faktycznieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee jezu. juz widze czyli : x=− |
| |
| | 2 | |
17 lut 20:57
kusik: ah
17 lut 20:58
kusik: teraz juz widze.... haha . za dlugo dzis siedze nad ksiazkami. sory za nery i dzieki za
cierpliwosc


!
17 lut 20:58
asdf: żeby była prostopadła to wsp. kierunkowy musi byc odwrotny i przeciwny. Teraz moze zapamietasz
17 lut 20:59
kusik: napewno zapamietam
17 lut 21:00
Dominik: | | 3 | | 3 | |
caly czas zle. |
| , nie − |
| .  |
| | 2 | | 2 | |
17 lut 21:01
kusik: no wiem wiem, juz wiem
17 lut 21:03
krystek: Kusik zabierz sie za liczenie prostych równań
wylicz : 0,2*x=1
17 lut 21:03
kusik: 02x=1/:(0,2)
x=5
17 lut 21:06
17 lut 21:08
17 lut 21:10
krystek:
17 lut 21:12
17 lut 21:12
kusik: żle ?
17 lut 21:12
Dominik: źle
17 lut 21:14
17 lut 21:14
kusik: dominik co źle ?
17 lut 21:21
Dominik: rownania z 21:08 i 21:12 sa dokladnie takie same, a wyliczyles dwa zupelnie inne iksy. w poscie
21:14 jest juz ok.
17 lut 21:22
Dominik: jak mam nadzieje pamietasz z podstawowki do mnozenia ulamkow konieczna jest zamiana liczb
mieszanych na ulamki niewlasciwe.
17 lut 21:24
krystek: | | 3 | | −3 | |
I ostatnie na dzisiaj |
| x= |
| |
| | 5 | | 5 | |
17 lut 21:24
kusik: widze teraz. krystek nie zareagował i myslalem, ze dobrze rozwiazalem
17 lut 21:25
krystek: Tak , dobrze poprzednie.A teraz ostatnie
17 lut 21:27
17 lut 21:28
krystek:
17 lut 21:31
krystek: | | 3*5 | | −3*5 | |
Oj Kusik |
| *x= |
| |
| | 5 | | 5 | |
17 lut 21:32
kusik: co znowu źle zrobilem


eh
17 lut 21:33
kusik: :(
17 lut 21:36
krystek: a sprawdź
| | 3 | | 3 | | 5 | | −3 | |
L= |
| *x= |
| * |
| =1 ≠ |
| =P |
| | 5 | | 5 | | 3 | | 5 | |
17 lut 21:36
kusik: aha dobra, ja juz dzisiaj cięzka glowe mam. −5 tam jets.. juz wiem widze.
17 lut 21:37
kusik: dziękuje za poświęcenie mi czasu
17 lut 21:38
17 lut 21:38
17 lut 21:39
krystek: Nie załamuj mnie !
17 lut 21:40
Dominik: kusik, myslales o korepetycjach?
17 lut 21:41
17 lut 21:43
kusik: x=−1 ?
17 lut 21:44
kusik: juz dobrze obliczylem.. juz wiem jak..
17 lut 21:45
krystek: Powiedz mi jeszcze w jakiego typu szkole jesteś?
17 lut 21:45
kusik: 1 technikum
17 lut 21:46
krystek: Technikum −...... ?
17 lut 21:47
kusik: gastronomiczne
17 lut 21:49
asdf: kusik, nie rozumiesz − probuj. Jest jeszcze na tyle wczesnie, ze korepetycje to
ostatecznosc...im wiecej bedziesz rozumiec tym bedzie pozniej Ci latwiej przyswoic kolejne
rzeczy. Naprawde.
17 lut 21:50
Dominik: bierz sie do nauki, bo sa spore braki.
17 lut 21:50
17 lut 21:51
kusik: wiem, braki mam ogromne..
17 lut 21:52
krystek: Masz po lewej stronie zadania i kliknij na nie i licz .
17 lut 21:53
asdf: moze i masz braki − ale do nadrobienia.
17 lut 21:55
kusik: ale ja tak nie umiem robić sam zadań. od razu się gubie, nie wiem jak zaczynać itd.. chyba
jednak musze jakieś korki wziąć..
17 lut 21:57
Dominik: najpierw probuj, na dzis daj sobie spokoj. po co od razu wydawac kase? kombinuj z przykladem,
jak nie rozumiesz to przeanalizuj dokladnie rozwiazanie i mysl nad kolejnym (wspierajac sie
poprzednim).
17 lut 22:01
krystek: Codziennie poświęc czas na utrwalenie tego co na lekcji, pomożemy na forum , nie odkładaj na
"potem".
17 lut 22:09