wielomiany
a.d.m.: POMOCY podstawiam za w(x) najpierw −3 a potem 15 a za iksy −2 i 1, potem licze układ równań
metodą przeciwnyych wspolczynnikow i mi nie wychodzi, ma wyjść: a=9, b= −3

pomoże ktoś albo
mi rozwiąże i może sie w koncu dowiem gdzie robie błąd ; <
zadanie: wyznacz wspolczynniki a i b wielomianu w, jesli :
w(−2)= −3
i w(1) = 15
a) w(x) = x
4 + 6x
3 + ax
2 + 2x + b
17 lut 20:21
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia
17 lut 20:22
a.d.m.: −3= (−2)4 + 6 * (−2)3 + a * (−2)2 + 2 * (−2) + b
i z tego mi wyszło −4a = −65 + b
15= 14 + 6 * 13 + a * 12 + 2 * 1 + b
a z tego wyszło −a = −6 + b
no i potem w metodzie przeciwnych wspol. wychodzą mi po podzieleniu liczby z przecinkiem ; <<
17 lut 20:29
sushi_ gg6397228:
zapisz po kolei obliczenia, bo wynik nie jest prawidlowy ( masz problem z minusami)
17 lut 20:40
a.d.m.: ok chwilka
17 lut 20:41
a.d.m.: C.D.
−3 = − 16a − 12 − 2b + 1
−3 = −16a − 2b − 11
16a = −2b − 11 + 3
16a = − 2b − 8
15= a + 3 + b + 1
15 = a + b + 4
− a = b + 4 − 15
− a = b − 11
17 lut 20:45
sushi_ gg6397228:
zapisz jeszcze raz obliczenia do pierwszej linijki z postu o 20.29
17 lut 20:49
a.d.m.: −3= (−2)4 + 6 * (−2)3 + a * (−2)2 + 2 * (−2) + b
i z tego mi wyszło −4a = −65 + b
15= 14 + 6 * 13 + a * 12 + 2 * 1 + b
a z tego wyszło −a = −6 + b
17 lut 20:52
sushi_ gg6397228:
co to znaczy zapisac po kolei obliczenia?
to nie przepisujemy 'błędnego policzenia"
17 lut 20:57
a.d.m.: chwilka już piszę
17 lut 20:58
a.d.m.: −3 = (−2)4 + 6 * (−2)3 + a * (−2)2 + 2 * (−2) + b
15= a * 13 + 3* 13 + b * 1 + 1
napisałam patrząć w podręcznik na przykład, jeśli sie powtórzyło tak samo tzn, że coś źle robię
17 lut 21:00
sushi_ gg6397228:
zapisujemy po kolei obliczenia dla pierwszej linijki
17 lut 21:02
a.d.m.: −3 = −16a − 2b − 11
16a = −2b − 11 + 3
16 = − 2b − 8
17 lut 21:07
sushi_ gg6397228:
czy ja piszę nie po polsku i nie rozumiesz co masz zrobic?
17 lut 21:10
sushi_ gg6397228:
−3 = (−2)4 + 6 * (−2)3 + a * (−2)2 + 2 * (−2) + b
zapisujemy na dole po kolei, ile wychodzi z kazdego skladnika
17 lut 21:11
a.d.m.: −3=32 − 96 + 4a − 4 +b
17 lut 21:15
sushi_ gg6397228:
skad wyszlo "−96"
17 lut 21:18
a.d.m.: 6 * (−16)
17 lut 21:21
sushi_ gg6397228:
2*2*2=...
17 lut 21:24
sushi_ gg6397228:
2*2*2*2=....
17 lut 21:24
a.d.m.: okok 8 i 16
17 lut 21:25
a.d.m.: ale −2# tj − 8 co nie? skoro jest do potęgi nieparzystej
17 lut 21:27
a.d.m.: −23
17 lut 21:27
sushi_ gg6397228:
na razie trzeba bylo policzyc tylko na liczbach, bez minusow
robimy korekte i zapisujemy jeszcze raz
17 lut 21:29
a.d.m.: −3 = 16 + 6 * (−8) + 4a − 4 + b
−3 = 16 − 64 + 4a − 4 + b
−3 = −48 + 4a − 4 + b dobrze?
17 lut 21:32
sushi_ gg6397228:
6*8=...
17 lut 21:42
a.d.m.: okej! sorka
17 lut 21:44
a.d.m.: −3 = −36 + 4a + b
17 lut 21:45
a.d.m.: − b = 4a − 33
17 lut 21:46
sushi_ gg6397228:
b= 33−4a
teraz to samo do drugiego rownania
17 lut 21:49
a.d.m.: 15= a + 3 + b + 1
15 = a + b + 4
−b = a + 4 − 15
− b = a − 11 / * (−1)
b = −a + 11
17 lut 21:54
sushi_ gg6397228:
skad takie liczby
zapisz wzor na wielomian i podstaw to wreszcie porzadnie
17 lut 22:01
a.d.m.: ;>

jak
17 lut 22:36
sushi_ gg6397228:
w(x) = x4 + 6x3 + ax2 + 2x + b
15=w(1) i liczymy ostatni raz
17 lut 22:38
a.d.m.: 15 = 14 + 6 * 13 + a * 12 + 2 * 1 + b
17 lut 22:41
a.d.m.: 15 = 1 + 6 + a + 2 + b
17 lut 22:41
a.d.m.: 15 = 9 + a + b
17 lut 22:41
a.d.m.: sprawdzasz czy juz nie odpiszesz?
17 lut 22:48
a.d.m.: wyszlo mi juz dzieki za pomoc, złośniku / zlosniczko

pomylilam z zadan dlatego zle
wychodzilo
17 lut 23:03
a.d.m.: pomylilam linijki *
17 lut 23:03