pomocy
zrobi ktoś?: oblicz największą wartość f. kwadratowej
f(x)= −10x2−21x+10 w przedziale <−1,2>
17 lut 20:17
Dominik: policz wartosci na krancach przedzialu
sprawdz czy wierzcholek paraboli miesci sie w przedziale. jesli tak, policz jego wspolrzedne.
wybierz najmniejsza i najwieksza wartosc z wyliczonych.
17 lut 20:22
zrobi ktoś?: nie rozumiem
17 lut 20:23
Dominik: podstaw za x −1
potem 2
wspolrzedne wierzcholka paraboli umiesz policzyc?
17 lut 20:25
zrobi ktoś?: hm wyszło mi że nie mieści się i duże liczy wyszły to może być dobrze?
17 lut 20:27
Dominik: a czemu mialoby byc zle? nie sa duze.
17 lut 20:28
zrobi ktoś?: f(−1)=21
f(2)=−72 mi tyle wyszło
17 lut 20:30
Dominik:
17 lut 20:30