różne
ahu8: Kilka pytań
1. mam funkcję f(x)=2x−4, jak krok po kroku narysować (przekształcić) ją w y=f(Ix+2I) ?
| | 6n2+7n+2 | |
2. jak wykazać, że wszystkie wyrazy ciągu są liczbami naturalnymi an= |
| ? |
| | 3n+2 | |
rozwiązałam nierówność an>0, ale wychodzą ułamki i to nie udowadnia, że wyrazy są naturalne...
3. dla jakich wartości m równanie x
3+(m−2)x
2+(4−2m)x−8=0 ma 3 różne rozwiązania? czynnika się
nie da wyłączyć, więc nie wiem co innego zrobić...
proszę o jakieś wskazówki
17 lut 20:15
sushi_ gg6397228:
2. rozpisz licznik w postaci iloczynowej
3. pogrupuj 1z4 i 2z3
17 lut 20:20
ahu8: | | 6(n+2/3)(n+1/2) | |
2. |
| nic mi to nie daje |
| | 3n+2 | |
3.(x−2)(x
2+2x+4)+(m−2)x
2+(4−2m)x=0
17 lut 20:32
sushi_ gg6397228:
2. 6=2*3 i 3 sadz do pierwszego nawiasu
17 lut 20:33
sushi_ gg6397228:
3. (4−2m)x= − 2 (...) i potem grupowanie 3 z 4
17 lut 20:34
ahu8: | | 2(3n+2)(n+1/2) | |
2. |
| =2n+1 ∊N |
| | 3n+2 | |
3. (x−2)(x
2+2x+4)+(m−2)x
2−2(m−2)x=0
(x−2)(x
2+2x+4)+(m−2)(x
2−2x)=0
(x−2)(x
2+2x+4)+(m−2)x(x−2)=0
(x−2)(x
2+2x+4+mx−2x)=0
(x−2)(x
2+mx+4)=0
x=2 Δ>0
Δ=m
2−16>0
(m−4)(m+4)>0
m∊(
∞,−4)u(4,
∞)
17 lut 20:50
ahu8: pięknie dziękuję za pomoc
17 lut 20:50
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
17 lut 20:56
Basiek:

1) 1. mam funkcję f(x)=2x−4, jak krok po kroku narysować (przekształcić) ją w y=f(Ix+2I) ?
f(|x+2|)=2|x+2|−4
W praktyce...
*Narysować
f(x)= 2x−4
*Dokonać odbicia względem osi OY.
Co "po ludzku" oznacza, że rysujesz "prawą stronę" wykresu (po lewej pustka) i odbijasz tę
prawą stronę na lewą względem osi rzędnych.
h(x)=f(|x|)
*Dokonać translacji o wektor [−2,0] (teraz mamy funkcję
g(x)=f(|x+2|)=2|x+2|−4
17 lut 21:06
Lila: 1. Rysujesz wykres f(x). Teraz robisz f(wartość bezwzględna z x), czyli część wykresu po prawej
stronie osi OY zostaje i robisz symetrię względem tejże osi. Teraz ten wykres co ci wyszedł
translujesz o wektor [−2,0]
17 lut 21:10
ahu8: moje wątpliwości zostały rozwiane, dziękuję za pomoc!
19 lut 14:38
ahu8: mam teraz inne problemy...
1. log14 7=a
log14 5=b
oblicz log35 28
2. jak znaleźć wartości kątów α,β? sin2α+cos(α+β)=2
proszę o jakieś wskazówki, bo żadne znane mi wzory w niczym nie pomagają
19 lut 14:44