prosze o pomoc :)
dominika: Z miejsowości A i B odległych o 35km wyjeżdżają jednocześnie dwaj rowerzyści . Z jaką
prędkością poruszyli się rowerzyści jeżeli spotkali sie po 1 godzinie i 15 minutach a prędkość
jednego z nich była równa 43 prędkości drugiego
17 lut 20:08
dominika: ?
17 lut 20:14
dominika: ?
17 lut 20:20
Wiktoria : ?
17 lut 20:30
Eta:
s=v*t
| | 15 | | 1 | | 5 | |
t= 1h 15 min = 1 |
| =1 |
| = |
| h |
| | 60 | | 4 | | 4 | |
s= 35 −− droda
| | 4 | |
v −−− prędkość pierwszego, |
| v −−− prędkość drugiego , v>0 |
| | 3 | |
s
1+s
2=s
| | 5 | | 4 | | 5 | | 4 | |
v* |
| + |
| v* |
| = 35 /* |
| |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 5 | |
v= 12km/h −− prędkość pierwszego
| | 4 | | 4 | |
to |
| v= |
| *12= 16km/h −−−− prędkość drugiego |
| | 3 | | 3 | |
17 lut 20:44
Eta:
To Wiktoria? czy Dominika?
17 lut 20:45
Eta:
A tyle było pytajników.......... i co? ni be, ni me,ni kukuryku
17 lut 21:04
pigor: ... no. tak :
z warunków zadania
v=? i
43v=? − szukane
stałe prędkości rowerzystów, to ze wzoru na drogę
s=vt ,
suma dróg rowerzystów do chwili spotkania
s1+s2= 35 ⇔
⇔ v*1
1560 +
43v*1
1560= 35 ⇔ v*1
14 +
43v*1
14= 35 ⇔
⇔
73v*
54 = 35 /*
1235 ⇔
v=12 kmh , oraz
43v= 43*12= 4*4=
16 kmh − szukane prędkości rowerzystów. ...
17 lut 21:07
Eta:
@
pigora
Czym się różni Twoje rozwiązanie od mojego?

chyba tylko
"kolorkami "
17 lut 21:10