Sprowadź do najprostszej postaci
Pola: Znowu mam problem z zadankiem:
Sprowadź do najprostszej postaci
rozpisałam to tak i nie wiem co dalej:
29 lip 09:36
AS: A spróbuj podnieść wykonać działanie (x − 2)2
29 lip 09:40
Pola: niestety nie wychodzi mi
29 lip 09:52
AS: To poszukaj wzoru na (a − b)2 lub po prostu wymnóż (x − 2)*(x − 2)
29 lip 10:01
tim: Nie chodzi o rozbicie licznika na dwa dowolne, należy to zrobić tak, żeby powstało mniej
więcej:
a (x − y) +/− b (x − y) = (a +/− b)(x − y)
29 lip 10:47
Eta:
Pola... x2 −4x +4 = ( x −2)2 = ( x−2)(x−2)
bo ( x −2)2 = x2 −2*2x +22 = x2 −4x +4
teraz już prosto:
U{(x −2)(x −2)}{(x −2)( x +2)
przy załozeniu ,że x≠2 ∊ x≠ −2 możesz skrócić....
29 lip 16:46