znajdź taką liczbę k aby wyraz a_k byl cztery razy większy od wyrazu b_k
Mo: Ciągi an i bn są dwustuwyrazowe. Ciąg an jest okreslony wzorem an=n2 dla kazdego n =
{1,2,3,4...200} a ciąg bn określa równość bn=a201−k
znajdź taką liczbę k aby wyraz ak byl cztery razy większy od wyrazu bk
wydaje mi się ze chyba jest zła odpowiedz albo błąd w zadaniu. w odpowiedzi jest k=134 a mi
jakos nie moze to nijak wyjsc. liczę z takiego równania
ak=4bk
(201−k)2=...
17 lut 20:08
Mo:
17 lut 20:18
Trivial:
ak = 4bk = 4*a201−k
k2 = 4*(201−k)2
k2 − 4*(201−k)2 = 0
(k−2(201−k))(k+2(201−k)) = 0
...
17 lut 20:21
Mo: czemu k2 ?
17 lut 20:31
Trivial: Po prostu podstawiam wzór ciągu an = n2
ak = k2
a201−k = (201−k)2
I z równania ak = 4bk = 4*a201−k
k2 = 4(201−k)2
17 lut 20:35
Mo: ok rozumiem teraz dzięki
17 lut 20:39