ciąg arytmetyczny
yo: W ciągu arytmetycznym suma kwadratów trzeciego i piątego wyrazu jest równa 50. Suma drugiego i
dziesiątego jest rowna 20. Wyznacz sumę stu początkowych wyrazów tego ciągu
17 lut 20:04
sushi_ gg6397228:
zapisz podany przepis w postaci ukladu rownan
17 lut 20:12
yo: przerasta mnie to chyba. wychodzi mi 8a1r + 62r2 = −30 full źle bo nic z tego nie zrobię co
17 lut 20:39
sushi_ gg6397228:
zapisz po kolei obliczenia
17 lut 20:41
yo: (a3 + a5)2 = 50
(a2 + a10)2=20
[(a1+2r)+(a1+4r)]2=50
[(a1+r)+(a1+9r)]2=20
(a12+4a1r+4r2)+(a12+8a1r+16r2)=50
(a12+2a1r+r2)+(a12+18a1r+81r2)=20
2a12+12a1r+20r2=50
2a12+20a1r+82r2=20
8a1r + 62r2 = −30
17 lut 21:01
sushi_ gg6397228:
przeczytaj tresc drugiego zdania
17 lut 21:05
yo: okej, chodzi o to, że potem nie ma sumy kwadratów, tylko zwykła?
2a12+12a1r+20r2=50
2a1+10r=20
to teraz mam tak, dalej nie wiem.
17 lut 21:22
sushi_ gg6397228:
z drugiego a1=... i podstawiamy do pierwszego
17 lut 21:23
Eta:
Proponuję takie rozwiązanie:
a32+a52=50
i a2+a10=20 ⇒ 2a1+10r=20 ⇒ a1+5r= a6= 10
a5= a6−r ⇒ a5=10−r i a3= a6−3r ⇒ a3=10−3r
i teraz już prosto:
(10−r)2+(10−3r)2= 50
dokończ...........
17 lut 21:37
ania: wzór na n początkowych wyrazów: Sn= \frac{2a1+(n−1) \cdotp r}{2}\cdotp n
wzór na 100 początkowych wyrazów: S100= \frac{2a1+(100−1) \cdotp r}{2}\cdotp 100
S100= (2a1+99 \cdotp r)\cdotp 50
a2= a1+r
a3= a1+2r
a5= a1+4r
a10= a1+9r
\left\{\begin{matrix} a32+a52=50 \\ a2+a10=20 \end{matrix}\right.
\left\{\begin{matrix} (a1+2r)2+(a1+4r)2=50 \\ a1+r+a1+9r=20
\end{matrix}\right.
wyznaczam z drugiego równania a1
a1+r+a1+9r=20
2a1+10r=20 |\colon 2
a1+5r=10
a1=10−5r
podstawiam 10−5r za a1 do pierwszego równania
(10−5r+2r)2+(10−5r+4r)2=50
(10−3r)2+(10−r)2=50
100−60r+9r2+100−20r+r2−50=0
10r2−80r+150=0 |\colon 10
r2−8r+15=0
\Delta=(−8)2−4\cdotp 1 \cdotp 15 = 64−60= 4
\sqrt{\Delta}=\sqrt{4}=2
r1 = \frac{8+2}{2}= \frac{10}{2} =5
r2 = \frac{8−2}{2}= \frac{6}{2} =3
rozpatrujemy dwa przypadki
PIERWSZY kiedy r=5
a1=10−5r
a1=10−5\cdotp 5
a1=10−25
a1=−15
S100= (2a1+99 \cdotp r)\cdotp 50
S100= (2\cdotp (−15)+99 \cdotp 5)\cdotp 50
S100= (−30+495)\cdotp 50
S100= (465)\cdotp 50
S100= 23250
rozpatrujemy dwa przypadki
DRUGI kiedy r=3
a1=10−5r
a1=10−5\cdotp 3
a1=10−15
a1=−5
S100= (2a1+99 \cdotp r)\cdotp 50
S100= (2\cdotp (−5)+99 \cdotp 3)\cdotp 50
S100= (−10+297)\cdotp 50
S100= (287)\cdotp 50
S100= 14350
4 mar 21:15