proszę o pomoc
Wiktoria: Uzasadnij że liczba 115 − 1 jest podzielna przez 10
17 lut 20:00
krystek: Podpowiem:Cyfra jedności zawsze będzie równa 1
17 lut 20:02
&&: Liczba tej postaci będzie miała zawsze na końcu zero więc bedzie podzielna przez 10
17 lut 20:02
Wiktoria: nie rozumiem
17 lut 20:04
PW: No to masz "formalistycznie":
Znana jest równość:
| | xn−1 | |
|
| = xn−1+xn−2+...x2+x+1. |
| | x−1 | |
Po podstawieniu x=11 i n=5 dostajjemy:
| | 115−1 | |
|
| = 114+113+112+111+1 |
| | 11−1 | |
11
5−1 = 10 (11
4+11
3+11
2+11+1)
Widać, że liczba 11
5−1 daje się przedstawić jako iloczyn liczby 10 i pewnej liczby całkowitej,
to znaczy dzieli się przez 10.
18 lut 13:50