Opisuje wyrażenie..
dij: 1. Wysokosc ostrosłupa prawidł. trójk. jest 3 razy krótsza niż jego krawędź boczna.Sciana
boczna tego ostr. jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa takim,że :
a) cos α = 8
√6 / 3
b) cos α =
√6) /3
c) cos α =
√5) / 3
d) cos α =
√3/ 3
2. Tworząca l stożka jest 4 razy dłuższa niż wysokosc stożka. Kąt nachylenia tworzącej do
płaszczyzny podstawy opisuje wyrażenie :
a) tg α =
√15/15
b) tg α = 4
√15 / 15
c) tg α = 1/4
d) tg α = 4
Proszę o pomoc, wyjasnienie, rozpisanie!