Nierówności
Przemo: Ciężko idą mi nierówności. W jaki sposób rozwiązuje się takie nierówności jak poniższe

Proszę
o pomoc.
−6x+12x+2<4
8x+63−x>−5
x+5x+7>−2
3x+15−2x<2
3x+25x>−1
3x+61−2x>−4
29 lip 07:31
29 lip 09:35
fbauhrif: ugugbhkhi
31 lip 10:19
idasz: ok, to wcześniej , to tylko próba, czy program przyjmie rozw.

A więc...niech " / " oznacza kreskę ułamkową... Zbioru rozw. szukamy w liczbach R \ {−1}.
(−6x+1)/2x+2<4
(−6x+1)/2x+2 − 4(2x+2)/2x+2 < 0
(−6x+1) − (8x+8) / 2x+2 < 0
−6x+1−8x−8 / 2x+2 < 0
−14x −7 / 2x+2 < 0
(−14x−7)(2x+2) < 0
Rozwiązujemy teraz miejsca zerowe :
−14x − 7= 0 lub 2x+2 = 0
−14x = 7 lub 2x = −2
x = −1/2 lub x = −1
Odp. Zatem zbiór rozwiązań to przedziały x∊(−
∞,−1) ∪(−1/2,
∞)
31 lip 10:43
Squall: Tego typu nierówności rozwiązuje się w kilku prostych krokach. Pokażę to na przykładzie drugim.
1) Wszystkie wyrażenia przenosimy na jedną stronę:
2) Sprowadzamy do wspólnego mianownika
3) Dodajemy
4) Iloraz jest równy iloczynowi, więc:
(3x+21)(3−x)>0
5) Liczymy miejsca zerowe:
3x+21=0 ⋁ 3−x=0
3x=−21 −x=−3
x=−7 x=3
6) Rysujemy wykres i odczytujemy z niego rozwiązanie. W tym przypadku otrzymujemy parabolę
skierowaną ramionami do dołu, więc:
x∊(−7,3)
Mam nadzieję, że bez błędu
31 lip 11:05
Bogdan:
Do
idasz − tu mamy do dyspozycji narzędzia pozwalające tworzyć zapisy wyrażeń
matematycznych, zobacz obok:
wpisz, a otrzymasz oraz
Kliknij po więcej przykładów].
| | −6x + 1 | |
Twój zapis: (−6x + 1)/2x + 2 < 4 oznacza |
| + 2 < 4, co jest niezgodne z treścią |
| | 2x | |
zadania. Ponadto miejsc zerowych się nie rozwiązuje, miejsca zerowe się wyznacza.
Poprawny zapis rozwiązania tego zadania jest następujący:
| −6x + 1 | | −6x + 1 | | −6x + 1 − 8x − 8 | |
| < 4 ⇒ |
| − 4 < 0 ⇒ |
| < 0 ⇒ |
| 2x + 2 | | 2x + 2 | | 2x + 2 | |
| | −14x − 7 | | | |
⇒ |
| < 0 ⇒ |
| < 0 ⇔ |
| | 2x + 2 | | 2(x + 1) | |
+ + +
−−−−−−−−−−−−−(−1)−−−−−−−−−−−−(−
12)−−−−−−−−−−−−> x
− − − − − −
| | 1 | |
Odp.: x ∊ (−∞, −1)∪(− |
| , +∞) |
| | 2 | |
31 lip 11:22
Bogdan:
Do
Squall − tym razem do Ciebie się wtrącę z następującymi uwagami:
1. bardziej elegancko wygląda zapis sumy ułamków z zastosowaniem jednej kreski ułamkowej;
2. iloraz nie jest równy iloczynowi, należało w tym miejscu stwierdzić: ostatnia nierówność
jest równoważna nierówności wielomianowej, używa się tu również symbolu
⇔;
3. miejsc zerowych się nie liczy, miejsca zerowe się wyznacza.
Ten przykład powinien być tak rozwiązany:
| 8x + 6 | | 8x + 6 | |
| > −5 ⇒ |
| + 5 > 0 ⇒ U{8x + 6 + 15 − 5x} > 0 ⇒ |
| 3 − x | | 3 − x | |
| | 3x + 21 | | 3(x + 7) | |
⇒ |
| > 0 ⇒ |
| > 0 ⇔ −(x + 7)(x − 3) > 0 |
| | 3 − x | | −(x − 3) | |
+ + +
−−−−−−−−−−−−(−7)−−−−−−−−−−−(3)−−−−−−−−−−−> x
− − − − − −
Odp.: x ∊ (−7, 3)
Przepraszam za te uwagi, ale to jest matematyka, a matematyka wymaga jasności,
poprawności i czytelności zapisów.
31 lip 11:41
Bogdan:
Mianownik mi uciekł, poprawiam:
| 8x + 6 | | 8x + 6 + 15 − 5x | | 3x + 21 | |
| > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ .... |
| 3 − x | | 3 − x | | 3 − x | |
31 lip 11:44
Squall: Ok, rozumiem

Z tym ilorazem równym iloczynowi to moja matematyczka tak mówiła i tak mi zostało

Co do zapisu na jednej kresce ułamkowej − zgadzam się, ale wiem z doświadczenia, że jak
zapisuję coś zbyt szybko to później są pytania typu: "jak?", "skąd?", "dlaczego?" − stąd taki
a nie inny zapis.
31 lip 12:00
Eta:
Witam
Squall 
widząc mojego jamnika ( Toffi) ........ serce mi się raduje

Pozdrawiam!
31 lip 16:21
Squall: Witaj
Eto
Toffi? Hmm...nie wiem, nie próbowałem jak smakuje
31 lip 16:44
AROB: Bogdan, przepraszasz za swe uwagi (wyżej), a ja gratuluję i cieszę się, że są jeszcze nieliczni
tacy, którzy zwracają uwagę i troszczą się o poprawne, precyzyjne formułowanie treści
matematycznych.
Gdzież tego oczekiwać, jak nie w tym ścisłym i pięknym przedmiocie.
Dziękuję.
1 sie 01:11