logika matematyczna, systemy liczbowe
log1k: Sprawdzi ktoś czy dobrze?
Wykonać działanie (10A2)16+(561)8, wynik podac w systemie dziesietnym.
(10A2)16 = 1*163 + 0*162 + 10*161 + 2 * 160 =
=5696 + 0 + 160 + 2 = 5858
(561)8 = 5*82 + 6*81 + 1*80 =
=1600 + 48 + 1=1649
5858+1649=(7507)10
czy zamiana liczb ktorą dokonałem była na system dziesiętny? wtedy rozumiem ze suma ich tez
jest w dziesietnym i jest to prawidlowy wynik
17 lut 19:30
log1k: system szesnastkowy oczywiscie przy pierwszym skladniku, zle mi sie tu napisalo
17 lut 19:31
sushi_ gg6397228:
skad wyszlo 5696 ?
17 lut 19:47
log1k: hm kurde moj blad, robilem mnozenei 16*16*16 pod kreska i gdzies sie pomylilem, ale z grubsza o
to chodzi?
17 lut 20:05
sushi_ gg6397228:
tak
17 lut 20:11