rozłóż wyrażenie na czynniki
Katarzyna: rozłóż na czynniki
9x2−(x−2)2
17 lut 19:18
sushi_ gg6397228:
jakis wlasny wklad; przepisac gotowca to żadna satysfakcja
17 lut 19:19
Katarzyna: nie mam pojęcia jak to zrobić, próbowałam już na milion różnych sposobów
17 lut 19:20
krystek: (3x)2−(x−2)2= ...
zastosuj a2−b2=(a+b)(a−b)
17 lut 19:20
sushi_ gg6397228:
a2−b2=....
w naszym zadaniu
a2=..... wiec a=...
b2=... wiec b=...
17 lut 19:20
Katarzyna: (3x+x−2)(3x−x−2) tak? błagam o to rozwiązanie!
17 lut 19:30
sushi_ gg6397228:
zapisz sobie osobno
a+b=...
a−b=...
17 lut 19:43
Katarzyna: dziękuje bardzo za pomoc, dalej nie wiem jak to ma wyglądać w ostatecznej formie.
17 lut 19:47
sushi_ gg6397228:
nie zastosowalas sie do wczesniejszych wskazowek, a podanie gotowca nic nie zmieni
i pokaz te swoje milion róznych sposobów
17 lut 19:49
Katarzyna: podałam przecież moją propozycje
17 lut 19:52
krystek:

I teraz może zrozumiesz.
17 lut 19:52
Katarzyna: czyli poniekąd dobrze to zrozumiałam
17 lut 19:54
krystek: tylko w drugim nawiasie +2
17 lut 19:55
Katarzyna: dziękuje bardzo
17 lut 19:57