matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Przemo:
Mam problem z równaniem. Zupełnie mi nie wychodzi. Proszę o pomoc.
1
1−x
2
+
1
1+x
=2
29 lip 07:15
Eta:
Witam
Co nie wychodzi? ....musi wyjść
D= R \ {1 , −1}
1
1
+
= 2
(1 −x)(1 +x)
1 +x
po sprowadzeniu do wsp. mianownika otrzymasz:
1 + ( 1 −x)
= 2
(1 −x)( 1 +x)
2 −x
=2
1 −x
2
2 −x= 2(1 −x
2
) => 2x
2
−x =0 => x( 2x −1)=0 => x= 0 lub x= −
1
2
obydwa rozwiązania należą do dziedziny, więc : Odp:
x=0 lub x = −
1
2
29 lip 17:09
Eta:
Sorry znowu chochlik
oczywiście x = 0 lub
x = +
1
2
29 lip 18:15