Sprowadź do najprostszej postaci
Pola: Sprowadź do najprostszej postaci:
U{(x
3 − x
2 − x + 1)(x−2)} {(x
2−3x+2)(x
2+3x+2)}
próbowałam coś z tym zrobić, ale ręce mi opadają − pomóżcie !
28 lip 20:55
tim: Spróbuj zapisać ponownie w postaci ułamka..
| (...) | |
| = U{ (...) } { (...) } BEZ SPACJI |
| (...) | |
28 lip 20:56
Pola: | (x3 − x2 − x + 1)(x−2) | |
| |
| (x2−3x+2)(x2+3x+2) | |
28 lip 20:59
Pola: | (x3 − x2 − x + 1)(x−2) | |
| |
| (x2−3x+2)(x2+3x+2) | |
28 lip 21:00
tim: Pomogę.
28 lip 21:06
AS: Pogrupuj x3 − x2 − x + 1 i powyłączaj przed nawias
Mianowniki − deltą znajdź pierwiastki i przedstaw każdy z trójmianów
w postaci iloczynowej.
28 lip 21:07
tim: LICZNIK:
* x
3 − x
2 − x + 1 = x
2(x − 1) − 1(x − 1) = (x
2 − 1)(x − 1) = (x − 1)(x − 1)(x + 1)
* x + 2
MIANOWNIK:
* x
2 − 3x + 2 = x
2 − 2x − x + 2 = x(x − 2) − 1(x − 2) = (x − 1)(x − 2)
* x
2 + 3x + 2 = x
2 + 2x + x + 2 = x(x + 2) + 1(x + 2) = (x + 1)(x + 2)
Powstaje:
| (x − 1)(x − 1)(x + 1)(x + 2) | |
| |
| (x − 1)(x − 2)(x + 1)(x + 2) | |
DZIEDZINA: (Można na początku, lecz teraz łatwiej widać).
(x − 1)(x − 2)(x + 1)(x + 2) ≠ 0
x ∊ R \ {−2, −1, 1, 2}
Skracamy:
28 lip 21:13
tim: ASie po co mieszać w to trójmiany...
28 lip 21:14
Eta: OK

Timuś
28 lip 21:16
Pola: serdecznie dziękuję !
wiem, że samo dziękuję nie jest wystarczającym słowem, aby podziękować, ale na prawdę płynie to
z serca ! jestem bardzo wdzięczna !
28 lip 21:22
tim: Ważne żebyś zrozumiała

...
28 lip 21:23
Eta:
Cieszymy się bardzo
28 lip 21:23
Pola: aa mam jeszcze pytanie dotyczące licznika ... tam jest na końcu (x−2) ... i nie wiem co się z
tym stało ?
28 lip 21:29
Eta:
Popraw malutki chochlik ..... tim .....
28 lip 21:29
Eta:
tim zaraz poprawi
28 lip 21:30
tim: Uwaga. Poprawiam moje rozwiązanie. Wkradły się chochliki.
28 lip 21:30
tim: LICZNIK:
* ...
* x − 2
MIANOWNIK:
* ...
* ...
Powstaje:
| (x − 1)(x − 1)(x + 1)(x − 2) | |
| |
| (x − 1)(x − 2)(x + 1)(x + 2) | |
Dziedzina:
..
Wynik:
28 lip 21:30
Pola: super

dziękuję Wam − jesteś fenomenalni
28 lip 21:33
tim: Ah, wiemy ^^ <samouwielbienie> xd
28 lip 21:40
Eta:
he,he
28 lip 21:48