ciąg geometryczny
filipek: Dany jest ciąg geometryczny (an) o ujemnych wyrazach, pierwsym wyrazie a1=−4 i trzecim wyrazie
a3=−1. Iloraz tego ciągu jest równy
17 lut 18:53
filipek:
17 lut 19:12
ola: że musisz skorzystać ze wzoru:
an2=an−1*an+1 dla n≥2
17 lut 19:39
17 lut 19:44
filipek: a2=2 ?
jak wyznaczyć ten iloraz

pomocyyy
17 lut 19:49
Krzysiek: a
1=−4
a
3=−1
Szukane q
| | a3 | | −1 | | 1 | |
Wiec mozemy zapisac ze a3=a1*q*2 wiec q2= |
| to q2= |
| to q2= |
|
|
| | a1 | | −4 | | 4 | |
Teraz jesli wyrazy maja byc ujemne to jaki musi byc iloraz − ujemny czy dodatni
17 lut 20:00
Krzysiek: tam ma byc a3=a1*q2
17 lut 20:01
filipek: a co to za wzór ?
/iloraz ujemny
17 lut 20:04
filipek: ok. juz wiem
17 lut 20:04
Krzysiek: Iloraz musi byc dodatni
17 lut 20:28
17 lut 20:32
Dominik: bo dla ujemnego q a2 bylo by dodatnie, co nie spelnia zalozen zadania
17 lut 20:33
filipek: ok, dzięki
17 lut 20:43