wzór na n-ty wyraz ciągu
Mo: Czy są może jakieś ogólne zasady jak wyznaczac wzór na n−ty wyraz ciągu? Może macie jakieś rady
co do tego ?
17 lut 18:45
Saizou : to zależy od przykładu

trzeba dużo ćwiczyć
17 lut 18:48
Mo: Z najprostrzymi sobie radze ale z troszkę trudniejszymi już niestety nie..
np
suma n początkowych wyrazów ciągu wyraża się wzorem sn=n3 Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu
dla n≥2
17 lut 18:53
Saizou : a1=S1
a2=S2−S1
a3=S3−S2
a4=S4−S3
i tak dalej, więc co możesz zauważyć, że
an=......−......
17 lut 18:56
Mo: wyszło mi −3n2+3n−1 czy moge przemnożyć *(−1) zeby było3n2−3n+1 ? Czy to coś zmienia?
17 lut 19:10
Saizou : an=Sn−Sn−1
an=n3−(n−1)3
an=n3−(n3−3n2+3n−1)
an=n3−n3+3n2−3n+1
an=3n2−3n+1
17 lut 19:14
Dominik: Sn = n3
an = Sn − Sn − 1 = n3 − (n − 1)3 = n3 − (n3 − 3n2 + 3n − 1) = 3n2 − 3n + 1
17 lut 19:14
Mo: tak dzięki, nie zmieniłem znaku w nawiasie w kolejnych wyrazach.
17 lut 19:43