logarytm dziesietny
Ala: ln2 = 0,7 i ln3=1,1 oliczyc:
log23
log34
log218
28 lip 20:32
Eta:
log2= 0,7 log3= 1,1
zastosuj zamianę w/g wzoru:
| | log3 | | 1,1 | | 11 | |
1/ log23= |
| = |
| = |
| = 147
|
| | log2 | | 0,7 | | 7 | |
| | log4 | | log22 | | 2*log2 | |
2/ log34= |
| = |
| = |
| =.... policz
|
| | log3 | | log3 | | log3 | |
| | log18 | | log32*2 | |
3/ log218= |
| = |
| =
|
| | log2 | | log2 | |
| | 2log3 +log2 | |
= |
| = ....policz |
| | log2 | |
28 lip 20:50
AS: ln3 1.1 11
a) log23 = −−− = −−− = −−
ln2 0.7 7
ln4 ln22 2*ln2 2*0.7 1.4 14
b) log34 = −−− = −−−− = −−− = −−−− = −−− = −−−
ln3 ln3 ln3 1.1 1.1 11
ln18 ln2*32 ln2 + 2ln3 0.7 + 2*1.1 2.9
c) log2{18} = −−−− = −−−−− = −−−−−−− = −−−−−−−− = −−−− =
ln2 ln2 ln2 0.7 0.7
29
= −−−
7
28 lip 21:03
Eta:
hehe,
AS ?....zainteresowana miała to sama policzyć
28 lip 21:08
Ala: dzieki
28 lip 21:12
Eta:
28 lip 21:12
AS: hehe,Eta!
Uznałem te zadania za trudniejsze i nie mającego wcześniejszego
wzorca.. Wystarczy?
Po drugie.
W temacie dane były logarytmy naturalne a nie dziesiętne.
Chyba jest jakaś różnica?
29 lip 07:42
AS: Eta!
Co rozrabiasz w Hiszpanii.
29 lip 12:06
Eta:
Witam AS !
W temacie było: "log. dziesiętne" ( zobacz nagłówek

Nie ma to wpływu na wynik w tym przypadku!
Podkreślam,że:
ETA −−−− w Hiszpanii ( org. terroru)
Eta −− litera alfabetu greckiego ( mój nick

Też wielka różnica !
29 lip 16:13
AS: Kłóćmy się.
log3 = 0.47 i trochę a ln3 = 1.1 i trochę
Przyjmując Twój zapis byłoby
log3 0.47
log23 = −−−− = −−−
log2 0.3
wynik końcowy oczywiście taki sam,ale wyliczyć należało
wykorzystując dane w w temacie.
29 lip 18:15
Eta: OKI zgoda
29 lip 18:18
Eta:
ztem między ETA i Eta jest też różnica
29 lip 18:19
AS: Nie tylko zgoda ale i sztama.
Bo zgoda buduje.
29 lip 18:52
Eta:
29 lip 18:53
Jakub: Tak czytałem po południu co AS napisał do Ety i nie mogłem skojarzyć o co chodzi z tą wzmianką
o Hiszpanii. Oglądnięcie faktów o 19 też mi w tym nie pomogło. Uff dopiera teraz wpadłem.
Lepiej później niż wcale
30 lip 02:15
Eta:
Witam Jakubie

zatem już wiesz ?... jaka jest różnica między "ETA" i ..... "Eta" .
30 lip 19:49