dziedzina
asia: | x+1 | |
| jak policzyć dziedzine takiej funkcji |
| x | |
17 lut 18:28
Licealista:
D=R/{0}
"Pamiętaj cholero nie dziel przez 0!"
17 lut 18:30
asia: a nie czasem:
x(x+1)>0?
x∈ (−oo;−1)u(0; oo) ?
hmm kurcze.
17 lut 18:48
krystek: Asiu , pomyśl Dziedzina !
17 lut 18:52
asia: | | x+1 | |
nie sprecyzowałam, to jest nierówność |
| >0 |
| | x | |
taki przykład, coś to zmienia?
i mam jeszcze taką logarytmiczną nierówność:
help:(
17 lut 18:56
17 lut 18:58
krystek: I to jest kolejny przykład na wprowadzanie w błąd.
17 lut 18:59
asia: krystek, czyli jak w końcu z tym będzie?
17 lut 19:08
krystek: | | x+1 | |
jeżeli masz zad log2( |
| )≥0 |
| | x | |
i teraz liczysz
| | x+1 | |
log2( |
| ≥log21 i liczysz |
| | x | |
17 lut 19:11
asia: | | 1 | |
czyli w logarytmicznej bd |
| >równe 0 |
| | x | |
x∈<0; oo)?
a w tej pierwszej?
bo mam takie 3 założenia:
| | x+1 | | x+1 | |
x≠ i |
| >0 i log2 |
| ≥0 |
| | x | | x | |
i znaleźć część wspólną. Tak już mam namacone w głowie że nic nie wiem w takim razie

/
17 lut 19:31
krystek: Motasz !
Zapisz zadanie

!, bo nic nie wiem o czym piszesz. Skąd te 3 założenia.
17 lut 19:37
asia:
ale edytor tu wysiada i wygląda jakby − był przed x a to jest część pierwiastka obniżona przez
indeks.
| | x+1 | |
słownie 2 razy pierwiastek 4stopnia z funkcji log2 |
| |
| | x | |
mam policzyć dziedzinę tej funkcji i znaleźć jej f
−1.
teraz już wszystko jasne i stąd wzięłam te trzy założenia. Mam nadzieję że teraz rozwiejecie
moje wątpliwosci
17 lut 19:43
asdf: Asia, tak trudno bylo od razu napisac całe zadanie? Pewnie sie nie chcialo − a i tak musialas
tylko straciłaś czas
17 lut 19:46
17 lut 19:47
asia: chciałam, ale po prostu najpierw myślałam że same założenia próbowane przeze mnie wystarczą.
Jakbym nie chciała w ogóle, to bym tak nie zabiegała żeby to zrozumieć. Mogę liczyć na pomoc
asdf?
17 lut 19:47
asia: napisałeś: To wyznacz x przy pomocy y i zamień rolami
ale nic mi to nie mówiło, wpierw chciałam tę dziedzine coś ogarnąć. Jej
17 lut 19:49
asdf: Dobrze, ze chcesz samemu zrobić

taki przykład funkcji odwrotnej:
y = 3x + 4
liczymy x:
3x = y − 4
teraz zamieniamy y na x
17 lut 19:55
asia: hmmm
| x+1 | | y4 | |
| =2do potęgi(edytor wysiada przy takim piętrze w wykładniku) { |
| } /*x |
| x | | 16 | |
| | y4 | |
x−x*2do potęgi{ |
| }=−1 |
| | 16 | |
tak będzie? Jej mózg już mi paruje i nie wiem czy na tym się kończy jeśli to jest dobrze. Bo na
takim przykładzie jak asdf przedstawiłeś/aś? to wszystko wygląda prosto

I jak z tą dziedziną?
17 lut 20:06
krystek: mianownik ≠0 a jednak poradziłaś sobie .
17 lut 20:09
asdf: nie sprawdzalem rachunkow, dziedzina to mianownik ≠ 0
17 lut 20:10
asia: czyli tak jakby mam policzyć jeszcze dziedzinę tej f−1, która wynosi y≠0, tak?
Df−1= x∈R−{0}
uff.
17 lut 20:12
krystek: nie 1−2y416≠0 ⇒ 20≠2.u..
17 lut 20:15
asdf: wykladnik na czerwono:
czyli:
2
x4/16 ≠ 1
2
x4/16 ≠ 2
0
x ≠ 0
17 lut 20:15
asia: dzięki asdf, tylko tam czasem zamiast y to nie powinien być x i w końcówce y≠0, zgodnie z tym,
że zamienia się rolami? Pytam żeby nie walnąć gafy potem.
17 lut 20:21
asdf: Jak zamienialas miejscami − to masz dobrze, a jak nie − to prawie masz dobrze
17 lut 20:22
asia:
17 lut 20:32