Dany jest wielomian W(x)= x^3 - x . Wykaż, ze dla dowolnej liczby całkowitej k
FarbenHait: Hej! Mam takie zadanko .
Dany jest wielomian W(x)= x3 − x . Wykaż, ze dla dowolnej liczby całkowitej k W(k) jest
podzielna przez 6.
Rozpisałam x(x2−1)= x(x−1)(x+1)
I nie wiem co mam zrobić dalej. Zastanawiam się czy to wystarczy z a dowód. Z góry dzięki za
odpowiedź.
Eta:
Dodam ,że : liczby x −1 , x , x+1
są kolejnymi liczbami całkowitymi
wśród kolejnych liczb całkowitych jest zawsze liczba parzysta czyli podzielna przez
2
i jest zawsze liczba podzielna przez
3
zatem iloczyn takich liczb jest podzielny przez 2*3 czyli podzielna przez
6
np: −5,−6,−4
−1,0,1 bo zero podzielne przez 6
3,4,5
8,9,10 ..... itd