pochodne
ABC: Pochodne a inne litery
cześć mam funkcję g(x) = (3t)'
czy "t" mam traktować jak "x" we wzorach?
I będzie to 3 * (t)' = 3 * 1 ?
17 lut 18:20
ABC: up
17 lut 18:35
krystek: masz g(x) więc tutaj jako stała g'=0
17 lut 18:36
ABC: Czyli, nie rozumiem zbytnio.
mam g(x), ale we wzorze jest literka "t" czyli ona gra za "x" czy za jakąś liczbę?
17 lut 18:43
ABC: up
17 lut 18:52
krystek: zapisz całe zadanie.
17 lut 18:52
ABC: oj faktycznie było tam g(t) mój błąd
| | ln(3t) | | | |
y' = |
| = |
| |
| | (t + 4)2 | | (t+4)3 | |
jeden taki przykład miałem, a drugi
| | sin (4t) | | | |
y' = |
| = |
| |
| | ln t | | (lnt)2 | |
czy dobrze obliczyłem?
17 lut 19:06
ABC: up
17 lut 19:17
17 lut 19:34
huehuehue: w pierwszym nie wiem jak Ci sie to udalo skrocic zapisz to jeszcze raz
w drugim przykladzie masz drobny blad − niezapisales wartosci sinusa sin4t/t
17 lut 19:37