stożek
jaaaa: a)oblicz pole powierzchni całkowitej stożka, gdy jego objętość= 72πcm3, promień podstawy
wynosi 0,6dm
b)oblicz objętość stożka, gdy pole całkowite wynosi 90πcm2, a tworząca ma długość 13m
Z góry dziękuję za odp
17 lut 18:18
sushi_ gg6397228:
wzory znasz?
17 lut 18:19
jaaaa: takk
17 lut 18:20
sushi_ gg6397228:
to w czym problem?
17 lut 18:22
jaaaa: jakoś niestety mam problemy z taką geometrią
17 lut 18:24
sushi_ gg6397228:
podstaw pod wzor dane liczby
17 lut 18:26
jaaaa: tyle to akurat wiem, jeśli wychodziłoby mi poprawnie nie prosiłabym o pomoc
17 lut 18:32
dero2005:

a)
r = 6
V = 72π
36h = 216
h = 6
l =
√r2 + h2 = 6
√2
P
c = πr(r+l) = 36π(1+
√2)
17 lut 18:33
jaaaa: Dziękuję
17 lut 18:42
dero2005:
b)
rys jw
P
c = 90π cm
2
l = 13 cm
P
c = πr(r+l) = 90π
r
2 + 13r − 90 = 0
Δ = 529
√Δ = 23
r = 5
h =
√l2 − r2 = 12
17 lut 19:04