kąty
filipek: | | 3 | |
Jeśli kąt ostry ma miarę α i sinα + cosα = |
| , to wartość wyrażenia sinα * cosα jest |
| | 2 | |
równa ?
pomocy
17 lut 18:11
Dominik: dla ulatwienia α = x
| | 9 | |
sin2x + cos2x + 2sinxcosx = |
| |
| | 4 | |
sin
2x + cos
2x = 1 zatem
dalej dasz rade
17 lut 18:12
sushi_ gg6397228:
podnies obustronnie do kwadratu
17 lut 18:13
filipek: um.. tego nie rozumiem
17 lut 18:15
Dominik: czego nie rozumiesz? taki wzor jak (a + b)2 = a2 + b2 + 2ab znasz?
17 lut 18:16
filipek: ale dlaczego tu trzeba zastosowac ten wzor ?
17 lut 18:17
Szybki: Ponieważ musisz dojść do jedynki trygonometrycznej, to jest trygonometria.
17 lut 18:19
filipek:
17 lut 18:21
Szybki: 2sinxcosx = 9/4 − 1
17 lut 18:23
Dominik: rozwiaz takie rownanie
1 + 2x = U{9}{4]
x =
17 lut 18:23
17 lut 18:24
filipek: 2x=1{1}{4}
x = ?
17 lut 18:26
filipek: 54
17 lut 18:33
filipek: juz rozumiem, troche mi zajęło myślenie

ale jak zwykle moge na Was liczyć !

dziekuje
17 lut 18:37