z punktu A lezacego na okregu poprowadzono srednice AB i Cięciwe AC...
monika: ...ktore tworza kat o mierze 20 stopni. przez punkt C poprowadzono styczna do okregu
przecinajaca AB w punkcie D. oblicz miary pozostalych katow trojkata ACD
28 lip 11:31
28 lip 12:06
monika: narysowalam i tak nie moge tego pokapowac
28 lip 13:02
AS: A jaki kąt tworzy styczna w C z cięciwą AC?
A ile wynosi suma kątów w trójkącie?
28 lip 13:06
Rafał: a wiesz jak narysować styczną do okręgu

28 lip 13:29
monika:

nom juz to narysowalam ale dalej nie kumam
28 lip 14:08
imię lub nick.:

to jest styczna do okręgu, Pani Moniko.
28 lip 14:21
monika:
28 lip 14:30
Rafał: może najpierw naucz się co to jest styczna i jak się ją rysuje.
28 lip 16:25
Eta:

może teraz już widzisz te zalezności?
1/ sposób:
< DCO= 90
o
( bo kąt między styczną a promieniem w punkcie styczności jest katem prostym
IAOI= IOCI = r więc ΔAOC jest równoramienny
zatem <OAC= <OCA= 20
o
to kąt <DCA= 90
o +20
o = 110
o
suma kątów trójkąta = 180
o
więc dla Δ ADC mamy:
<CDA + <DCA + <CAD= 180
o
podstawiając dane otrzymasz miarę < CDA .....
odp:
<CDA= 50o , <DCA= 110o
2/sposób:
<DOC jest kątem środkowym opartym na łuku BC
<DAC jest katem wpisanym opartym też na łuku BC
więc < DOC = 2*<DAC => <DOC= 2*20
o => <DOC= 40
o
wic kąt CDA= 50
0 , <DCA= 180
o − ( 20
o + 50
o) => <DCA= 110
Odp:
<CDA= 50o, <DCA= 110o
PS; Ładna pogoda , więc mam dzisiaj "dzień dobroci

"
28 lip 17:26
monika: TAK WIDZĘ

DZIĘKI ZA POMOC ETA

29 lip 11:16