okrąg
filipek: okrąg o środku S=(0, −6) i promieniu r=2 ma równanie:
a. (x−1)2+(y+6)=2
b. x2+(y+6)=2
c. (x−1)2+(y+6)=4
d. x2+(y+6)=4
POMOCY, nie wiem jak sie za to zabrac
17 lut 18:01
17 lut 18:02
sushi_ gg6397228:
weź do ręki tablice ze wzorami i po prostu podstaw
17 lut 18:02
sushi_ gg6397228:
weź do ręki tablice ze wzorami i po prostu podstaw
17 lut 18:03
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
Równanie Okręgu: (x−a)2 + (y−b)2 = r2, gdzie S=(a,b)
W naszym przypadku: S=(0,−6), zatem równanie okręgu to:
x2 + (y+6)2 = 22 = 4
17 lut 18:04
filipek: obliczylem i wyszlo x
2+(y+6)=4
dobrze ?
17 lut 18:05
Dominik:
17 lut 18:05
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
(y+6)2 tam ma być, zgubiłeś kwadrat
17 lut 18:05
filipek: w odpowiedziach nie ma
17 lut 18:06
Dominik: ucielo w druku zapewne
17 lut 18:06
filipek: czyli (y+6)2
dzięki wielkie !
17 lut 18:07