geom. analit.
nina: PYTANIE
jak obliczyć współrzędne punktu mając dane : równanie prostej, punkt A i długość długość
odcinka |AB|
y= −0,4x +6,4
A(16,0) leżący na tej prostej i d=2
√29/3
i wiem że punkt B musi znajdować się w I ćwiartce.
wyznaczyłam prostą prostopadłą przechodzącą przez A, tj. y= 0,4x −40 tylko nie wiem czy to coś
daje, kombinowałam ze wzorem na odległość punktu od prostej, ale mi nie wychodzi

oraz ze
wzorem na odległość dwóch punktów od siebie, ale też mi nie wychodzi

prosze o pomoc!