pytanie
tn: Witam,
czy odcinek łączący środki przekątnych trapezu leży na odcinku łączącym środki ramion trapezu ?
17 lut 17:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
17 lut 17:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a−b | |
i podajże jest długośc to |
| ... ale nie jestem pewien czy aby napewno tyle |
| | 2 | |
17 lut 17:32
tn: tak, jest to tyle.
A może jakieś uzasadnienie?
17 lut 17:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
wykazanie że leży na odcinku łączącym środki ramion polega na tym samym co wykazanie, że ten
odcinek (łączący środki ramion) przecina wysokość trapezu w połowie (z tw. talesa albo
podobieństwa trójkatów)
17 lut 17:33
tn: Wychodzi na to, że ten odcinek łączący środki ramion przecina zawsze przekątne w połowach ?
17 lut 17:39
Eta:
| | a+b | | a+b | |
|EF|= |
| to |MN|= |
| −b= ..... |
| | 2 | | 2 | |
17 lut 17:41
tn: czyli tak, każda z przekątnych jest przecięta w połowie
17 lut 17:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
17 lut 17:58