prawdopodobienstwo
Iro: W urnie jest 6 kul białych, 4 czarne i 2 zielone. Losowano cztery razy po jednej kuli, ze
zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo, że dokładnie trzy razy wyjęto kulę białą.
skad w odpowiedzioach jest 1/8 mi osobiscie wyszlo 1/4 ale nie wiem czy dobrze >?
17 lut 17:24
Dominik: |Ω| = 12
3
|A| = 6
3
17 lut 17:27
Iro: wytlumaczysz mi to ?
17 lut 17:29
Iro: |Ω|=124 przecież
17 lut 17:31
Dominik: zagalopowalem sie i strzelilem gafe, a wynik wyszedl mi dobry. niezle, co nie?

|Ω| = 12 * 12 * 12 * 12 bo wyjmujemy 4 razy jedna z 12 kul (za kazdym razem mozna to zrobic na
12 sposobow) − z reguly mnozenia
|A| = 6 * 6 * 6 * 12 bo 3 razy biala kule mozemy wybrac na 6 * 6 * 6 sposobow (analogicznie do
Ω) i ostatnia na 12 sposobow (obojetnie jaki kolor)
17 lut 17:32
Iro: przeczytaj dokladnie tresc zadania, mają byc dokładnie 3 kule białe jak dla mnie to |A|=
6
3*6*4
w odpowiedziach natomiast jest |A|=6
3*6*2 wlasnie nie wiem skad to 2 wydaje mi sier ze yto
jakis blad chyba bo kule biale wyciagamy ma 6
3 sposobow teraz kule nie biała na 6 sposobow i
do tego mamy 4 kombinacje bo mozemy np biala biala czarna biala lub biala biala biala czarna
..... jednak sam juz nie wiem
17 lut 17:36
Iro: tez wsumie zalezy jak interpretowac to zdanie ze "dokladnie 3 kule biale" jezeli moga byc 4
kule biale to faktycznie by sie zgadzalo ze jest to 1/8 ale jezeli dokladnie 3 znaczy ze
dokladnie 3 czyli nie wiecej nie mniej to juz sie nie zgadza ...
17 lut 17:40
Dominik: | | 1 | |
no to jesli ma byc dokladnie 3 razy biala kula to |A| = 64 i P(A) = |
| . sam sie juz |
| | 16 | |
pogubilem .
17 lut 17:42
Iro: xd
17 lut 17:43
Iro: tak 64 ale jeszcze razy 4 ( bo przeciez kolejnosc co nie )
17 lut 17:44
Iro: 
?
17 lut 17:54
Lila: Mi też wychodzi 1/4, ja to robiłam ze schematu Bernoulliego, mamy n=4, p=1/2, k=3 i dalej wzór
4!/{3!1!} * (1/2)3 * (1/2)1 czyli 4* (1/2)4 czyli 22*2−4 czyli 2−2 więc 1/4
17 lut 20:28