ciagi
magda: Liczba a jest pierwiastkiem równania
2log(2a−4)−log(9−a)=2log3
zaś liczba b wartością wyrażenia
(3
√5)
2(sin150◯−cos120◯)
Wyznacz liczby x i y tak ,aby liczby:
a)a,x,b były trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego
b)a,y,b były trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
2log(2a−4)−log(9−a)=2log3
D:x(2,9)
| | −1 | | 1 | | 1 | |
wyszło mi a1= |
| b wyszlo mi 45 (45x( |
| + |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
a
2=2
i teraz robie pkt a b−x=x−a
czyli 45−x=x−2 i mi nie wychodzi liczba naturalna czyli cos zrobiłam źle i nie wiem co