objętość ostrosłupa
Jola: Wydaje się poste ale wychodzi mi inny wynik

Każda ściana ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma pole 8. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Jako że podstawa to też ściana to krawędź podstawy wyszła mi 2√2. Potem wyliczyłam wysokość
sciany bocznej (czyli wyskokość trójkąta ) wyszła mi 4√2. Z twierdzenia pitagorasa wysokość
ostrosłupa. Objętość ostroslupa wyszla mi 8/3√30 a ma wyjść 8√14
17 lut 17:15
sushi_ gg6397228:
zapisz jak liczysz tego Pitagorasa
17 lut 17:20
Jola:

a=2
√2
h=4
√2
(4
√2)
2=H
2+ (
√2)
2
32=H
2 + 2
H=
√30
17 lut 17:34
sushi_ gg6397228:
widac odpowiedz jest nie do tego zadania
17 lut 17:40