granice
Kasia: Proszę o pomoc w rozwiązaniu granicy
lim(x→∞) ( 4√ex+1 − 4√ex−1 )
Normalnie powinnam pomnożyć i podzielić przez to samo równanie tylko z + , ale nie wiem co
zrobić w sytuacji gdy pierwiastek jest 4stopnia.
17 lut 17:14
sushi_ gg6397228:
a4−b4= (a−b)(.......) teraz musisz "znaleźć", to co brakuje w drugim nawiasie
17 lut 17:21
Kasia: a3 + a2b + ab2 + b3 ? Czyli te moje pierwiastki mam tak rozpisać?
17 lut 17:28
sushi_ gg6397228:
a=4√...
b=4√...
musisz przez to domnozyc, aby u góry było a4−b4
17 lut 17:33
Kasia: Aaha, ok. A pomnożyć i podzielić, czy tylko pomnożyć?
17 lut 17:41
sushi_ gg6397228:
tak jak zawsze, domnaza sie do licznika i mianownika
17 lut 17:43
Kasia: ok, bardzo dziękuje
17 lut 17:45
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
17 lut 17:46
Kasia: Wyszło mi 0. Czy taka powinna być odpowiedź, było 2 przez nieskończoność, co daje nam 0?
I czy mogę jeszcze liczyć na pomoc takim czymś:
lim(x→0) w liczniku √x2 + 1 − √x +1 w mianowniku 1 − √x + 1
17 lut 18:22
Kasia: No teraz mi w 2 wyszła odp. 1, czy ktoś może sprawdzić, czy tak też powinno być?
17 lut 18:26
sushi_ gg6397228:
trzeba zrobic dwa razy sprzezenie ( najpierw do lciznika, potem do mianownika)
17 lut 18:30
Kasia: Tak właśnie zrobiłam, ale wychodziło mi ciągle 0/0, ale dopiero później się zorientowałam, że
jeszcze mogę w jednym wyjąc x, poskracało się i dało mi 1
17 lut 18:32
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczena
17 lut 18:39
Kasia: Troszkę to długie, ale później wyszło mi
lim(x→0) licznik: (x2 − x) ( 1+ √x+1 ) mianownik: −x ( √x2 + 1 + √x+1 ) = x (x−1)(
1+ √x+1 ) przez −x ( √x2 + 1 + √x+1 ).
x mi się skróciły i do góry wychodzi −2 na dole −2, więc 1 ? Chyba, że wcześniej bym się gdzieś
pomyliła...
17 lut 18:46
sushi_ gg6397228:
nie pisz limesow i stosuj kreske ułamkowa "U"
jeszcze raz
17 lut 18:48
Kasia: Ta kreska mi ostatnio nie wychodziła, ale ok. Próbuję!
Po podwójnym sprzężeniu mam:
| (x2 − x)(1+ √x+1) | |
| = |
| −x(√x2 + 1 + √x+1) | |
| x(x−1)(1+ √x+1) | |
| = 1 |
| −x ( √x2 +1 + √x+1 | |
17 lut 19:01
sushi_ gg6397228:
i jest ok
17 lut 19:04
Kasia: to dziękuje po raz kolejny
17 lut 19:05
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
17 lut 19:06
asdf:
a − b = (
√a −
√b)(
√a+
√b) = (
4√a −
4√b)(
4√a+
4√b)(
√a+
√b)
a − b = (
4√a −
4√b)(
4√a+
4√b)(
√a+
√b) // : (
4√a+
4√b)(
√a+
√b)
| | a−b | |
4√a − 4√b = |
| |
| | (4√a + 4√b)(√a + √b) | |
17 lut 19:07