wartość bezwzględna w równaniach i nierównościach
Oleńka:
Witam. Co się robi z wartością bezwzględną w takim przypadku, mnoży się przez mianownik? Co
się dzieje wtedy po prawej stronie równania?
Wynik to x=6
17 lut 17:11
Dominik: | | ⎧ | x − 3 dla x ≥ 3 | |
| |x − 3| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x − 3) dla x < 3 | |
I x ≥ 3
II x < 3
rozwiaz rownania i sprawdz czy pierwiastki znajduja sie w okreslonych przedzialach.
17 lut 17:12
Oleńka: Wyszło mi dla I
x1=2
x2=3
dla II
x1=−3
x=−2
Do przedziału pasuje 3,−3,−2
Wynik ma być jak wcześniej mówiłam 6 ...
I gdzie błąd? Może źle rozwiązuje równanie
17 lut 17:49
Dominik: dla x ≥ 3
x = 1 v x = 6
dla x < 3 nie ma pierwiastkow rzeczywistych
17 lut 17:53