pochodne
natttt: wyznacz pochodną (2x2+2)5.
proszę o pomoc.
17 lut 17:09
sushi_ gg6397228:
co zaproponujesz?
17 lut 17:10
natttt: satysfajcje z tego , ze mozesz mi pomoc ; )
17 lut 17:15
asdf: chyba ty powinienes miec satysfakcje, ze ktos Ci moze pomoc. Napisz rozwiazanie swoje to sie
znajdzie bledy.
17 lut 17:17
natttt: no wiem jak rozwiazac ten srodek , tylko nie mam pojecia co z tą potegą za nawiasem
17 lut 17:19
natttt: 2x2x +0 i nie wiem co dalej
17 lut 17:21
sushi_ gg6397228:
y5===> pochodna wynosi ....
17 lut 17:22
natttt: 5y4
17 lut 17:22
sushi_ gg6397228:
i teraz y= (2x2+2) ; podstawiamy do wzoru i domnazamy na ta pochodną do podano wczesniej
17 lut 17:24
natttt: czyli bedzie to tak : 5(2*2x+0)4?
17 lut 17:27
krystek: (u5)'=5u4*u'= gdzie u=2x2+2
17 lut 17:31
natttt: czyli 5(2x2+2)4 * 2x?
17 lut 17:35
krystek: nie, *4x
17 lut 17:37
natttt: a tak, już widze ; ) baardzo dziękuje za pomoc! ; )
17 lut 17:40