trojkt
Ann: witajcie

mam pytanie co do takiego zad:
Dany jest trojkat ABC gdzie A(−2,1) B(3,0) C(1,2)
a) oblicz dlugosc wysokosci tego trojkata poprowadzonej na bok BC.
jak sie za to zabrac? jaki wzor?
przepraszam za brak polskich znakow− pisze z komorki gdzie ich nie mam
17 lut 16:56
Janek191:
A = ( −2; 1)
B = (3; 0)
C = (1; 2)
a)
Równanie prostej BC :
y = a x + b
więc
0 = 3a + b
2 = a + b
−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
− 2 = 2a
a = − 1
−−−−−−−−−
b = 2 − a = 2 − (−1) = 3
−−−−−−−−−−−−−−−
y = − x + 3 − postać kierunkowa
Teraz liczymy h jako odległość punktu A od prostej BC
x + y − 3 = 0 − postać ogólna równania prostej BC
więc
A = 1, B = 1, C = − 3
A = ( x0; y0) = ( − 2; 1)
Korzystamy z wzoru :
I A x0 + B y0 + C I
h = −−−−−−−−−−−−−−−
√ A2 + b2
czyli
I 1*(−2) + 1*1 + ( −3) I
h = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√ 12 + 12
I − 4 I 4
h = −−−−− = −−−−− = 2 √2
√ 2 √2
========================
17 lut 18:16
Janek191:
A = ( −2; 1)
B = (3; 0)
C = (1; 2)
a)
Równanie prostej BC :
y = a x + b
więc
0 = 3a + b
2 = a + b
−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
− 2 = 2a
a = − 1
−−−−−−−−−
b = 2 − a = 2 − (−1) = 3
−−−−−−−−−−−−−−−
y = − x + 3 − postać kierunkowa
Teraz liczymy h jako odległość punktu A od prostej BC
x + y − 3 = 0 − postać ogólna równania prostej BC
więc
A = 1, B = 1, C = − 3
A = ( x0; y0) = ( − 2; 1)
Korzystamy z wzoru :
I A x0 + B y0 + C I
h = −−−−−−−−−−−−−−−
√ A2 + B2
czyli
I 1*(−2) + 1*1 + ( −3) I
h = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√ 12 + 12
I − 4 I 4
h = −−−−− = −−−−− = 2 √2
√ 2 √2
========================
17 lut 18:17
Ann: dzieki

17 lut 19:16