rekrutacja
Joni: Witam wszystkich .Jestem tutaj nową osobą której bardzo spodobała się ta strona.Jestem pełna
uznania dla twórcy, jak i osób tutaj rozwiązujących trudne dla wielu różne zadania.Jesteście
super!
Jestem tegoroczną maturzystką , która chciałaby dostać się na (PŚ)Politechnikę Śląską w
Gliwicach.Matematyka nigdy nie była moją mocną stroną ,ale mam nadzieję że przy Waszej pomocy
uda się to zmienić.

Na stronie PŚ w dziale rekrutacja( jest wzór którego nie potrafię
rozgryżć

Jeżeli ktokolwiek zechciałby pomóc byłabym wdzięczna .Moje dane do tego wzoru to:
n=2
Wi=162
wi=2
28 lip 07:01
AS: Podaj konkretnie o jaki wzór chodzi?
28 lip 08:15
Przemo: Jak wpiszesz P={\sumi=1n Wiwi\over\sumi=1n wi} w edytor wzorów to powinien się wzór
pojawić.
28 lip 08:40
Joni: Gdybym tylko umiała go tu zapisać
28 lip 09:32
Joni: P={\sum
i=1n W
iw
i\over\sum
i=1n w
i}
Wpisałam i
28 lip 09:40
Joni:
Chyba dobrze
28 lip 09:53
Joni: Powiedzcie czy myśle dobrze czy mój tok znacznie odbiega od poprawnego
suma n czyli 2 /1+162*1=164/4=41
28 lip 09:58
AS: Opis tematu można znaleźć pod hasłem <średnia ważona wzór>
Wzór o który pytasz jest rozszerzeniem zwykłej średniej arytmetycznej
obliczanej wzorem
x1 + x2 + ... + xn
xsr = −−−−−−−−−−−−−
n
np. ciężar 5 próbek wyniósł kolejno 24.5,24.3,25,0,24.8,24,3 w gramach
Średnia wynosi
24.5 + 24.3 + 25.0 + 24.8 + 24.3
wsr = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 24.58
5
Zdarza się że poszczególne elementy przyjmują wartości jednakowe kilkakrotnie.
np. zarobki pracowników kształtowały następująco
liczba pracowników 2 5 8 1
wys.zarobków 4000 3400 2500 1200 [w zł]
Wtedy średnią wylicza się następująco (zwaną ważoną)
2*4000 + 5*3400 + 8*2500 + 1*1200 46200
zsw = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−− = 2887.5 zł
2 + 5 + 8 + 1 16
Jeżeli uogólnimy i przyjmiemy,że pracowników było p1,p2,...,pn
a ich zarobki wynosiły z1,z2,...,zn to wzór na średnią ważoną przyjmie postać
p1*z1 + p2*z2 + ... + pn*zn
sw = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p1 + p2 +... + pn
Oczywiście można by stosować wzór na zwykłą średnią arytmetyczną,
ale sposób ten byłby uciążliwy i mało wydajny
4000 + 4000 + 3400 + 3400 + 3400 + 3400 + 3400 +...
zsr = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− itd
1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + ...
28 lip 10:16
Joni: Czyli możnna z tego wywnioskować przy moich danych
162*2/2=162
28 lip 10:33
AS: Coś mi się te Twoje dane nie podobają.
28 lip 10:51
Joni: AS dlaczego one się Tobie nie podobają?
Dobrze myślę?
28 lip 11:59
AS: bo mi się to kojarzy z pewną listą danych
28 lip 12:13
Joni: A to są tylko moje pkt z matury

P – średnia liczba punktów
Wi ={ 0,7 x liczba punktów z poziomu podstawowego lub
1 x liczba punktów z poziomu rozszerzonego
Wi=162
n – liczba przedmiotów zdawanych na maturze zarówno na poziomie podstawowym jak i rozszerzonym,
uwzględnionych w Tabeli Nr 1 dla danego kierunku
n=2
wi – waga danego przedmiotu (określona w nawiasie przy danym przedmiocie w Tabeli Nr 1).
wi=2
28 lip 12:32