promien okregu opisanego na trojkacie
Eta: okrąg opisany na trójkącie równobocznym o koku a ma promień równy 2. Czemu jest równy bok tego
trójkąta?
17 lut 16:45
Dominik: a − szukany bok
R = 2
α = 60
o, bo Δ jest rownoboczny
17 lut 16:47
dero2005:
3√2
17 lut 16:50
Eta: ale to z działu trójkątów i trzeba to jakoś obliczyć bez sinusów bo my jeszcze tego nie
mieliśmy.. xS
17 lut 16:50
Dominik: jestes z gimnazjum? jesli tak to konieczny jest rysunek
17 lut 16:52
Eta: wynik wynosi 2√3 ale jak do tego dojść?
17 lut 16:53
Eta: jestem z LO
17 lut 16:53
Eta:
17 lut 16:54
Deska: O.O mam to samo zadanie do zrobienia xDD
17 lut 16:55
Eta:
17 lut 16:59
Beti: R = 2
| | 2 | | a√3 | |
z warunku: R = |
| h, gdzie h = |
| mamy: |
| | 3 | | 2 | |
a
√3 = 6
17 lut 16:59
Dominik: bedac w LO powinnas znac tw sinusow jak i funkcje trygonometryczne same w sobie. jesli
koniecznie nie chcesz to zrob porzadny rysunek i zaznacz na nim promien oraz wysokosc. w
| | 1 | |
trojkacie powstanie trojkat prostokatny zlozony z promienia, |
| wysokosci (ktora jest |
| | 3 | |
| | a√3 | | 1 | |
rowna |
| ) i polowy podstawy ( |
| a). tw pitagorasa i do roboty. |
| | 2 | | 2 | |
17 lut 17:00
Eta:
Zmień nick, bo mi go podkradłaś
17 lut 17:00
dero2005:

h
2 + (
a2)
2 = a
2
| | 2 | | a√3 | |
r = |
| h = |
| = 2 → z zadania |
| | 3 | | 3 | |
a
√3 = 6
17 lut 17:01
Eta: wiem bo chciałam zobaczyć czy bd się świecił na roszofo
17 lut 17:01
Eta:
17 lut 17:24