prosze niech ktoś mi pomoże bo już nie mam pojęcia na to zadanie
nadia: suma trzech liczb tworzących ciąg artymetyczny jest równa 21. jeśli do pierwszej dodamy 1 do
drugiej 2 a do trzeciej 15 to otrzymamy ciąg geometryczny. znajdz te liczby .
17 lut 16:42
ICSP: a,b,c, − szukane liczby
a+b+c = 21
2b = a+c
(b+2)2 = (a+1)(c+15)
po rozwiązaniu układu równań otrzymasz szukane liczby,.
17 lut 16:43
Dominik: x, x + r, x + 2r − ciag arytm
x +1, x + r + 2, x + 2r + 15 − ciag geo
x + x + r + x + 2r = 21
(x + r + 2)2 = (x + 1)(x + 2r + 15)
rozwiaz uklad rownan
17 lut 16:45
nadia: nie rozumiem
17 lut 16:50
nadia: prosze pomózcie mi z tym układem
17 lut 16:58
Beti:
układ ICSP:
c = 21−a−b
2b = a+21−a−b
(b+2)2 = (a+1)(21−a−b+15)
3b = 21 ==> b = 7
(7+2)2 = (a+1)(36−a−7)
81 = (a+1)(29−a)
81 = 29a − a2 + 29 − a
a2 − 28a + 52 = 0
wyznacz a1 i a2, a potem odpowiednio c1 i c2 (wyraz b będzie miał tylko jedną wartość, 7)
17 lut 17:09
nadia: ale jak to a wyznaczyć ?
17 lut 17:22