matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne.
aerte:
Mam do policzenia takie oto 2 pochodne:
3
y=
(1−x
2
)(1−2x
3
)
oraz y=log
3
(x
2
−sin
2
x
2
) Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Bardzo.
17 lut 16:38
aerte:
a sprawdziłby ktoś wyniki czy dobrze liczyłem chociaż? pierwsza pochodna:
6(1−x
2
)−18x
2
(1−x
2
)
y'=
(1−x
2
)
2
(−2x
3
)
2
druga pochodna:
2x−4sin
2
x
2
cosx
y'=
(x
2
−sin
2
x
2
)*In3
Proszę
17 lut 20:44